Η Σοκολάτα Στην Ελλάδα

Rate this item
(7 votes)

Η ιστορία της σοκολάτας στην Ελλάδα συνδέεται με το όνομα του Σπύρου Παυλίδη, ο οποίος το 1845 άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αιόλου 11, ένα σύγχρονο για την εποχή μεγάλο Ζαχαροπλαστείο.  Το νέο αυτό στέκι έγινε αμέσως κέντρο πνευματικό και κοινωνικό της τότε Αθηναϊκής κοινωνίας.
Το 1852 με την βοήθεια ενός Πολωνού τεχνικού αρχίζει να παρασκευάζει  στο υπόγειο του ζαχαροπλαστείου του, σοκολάτα με εργαλεία "Ski Genetis" και είχε μεγάλη επιτυχία στην Αθηναϊκή κοινωνία. Το 1861 φέρνει από την  Ευρώπη ένα χειροκίνητο μηχάνημα για την παρασκευή της πρώτης μάζας της σοκολάτας.

Το 1860 προσλαμβάνει σαν υπάλληλο τον Δημήτριο, τον οποίο αργότερα τον παντρεύει με την ανιψιά του με βασιλικό διάταγμα: Δημήτριος Παυλίδης.
Αυτός φέρνει την πρώτη ατμομηχανή  στην Αθήνα για τις ανάγκες του εργοστασίου και μια παγωτομηχανή από την Γαλλία, πράγμα που θεωρήθηκε ιστορικό γεγονός στην Αθήνα. Όταν ο Σπύρος Παυλίδης πεθαίνει, ο Δημήτρης αγοράζει ένα μεγάλο κτήμα 10 στρεμμάτων στην οδό Πειραιώς και μεταφέρει εκεί το εργοστάσιο της σοκολάτας. Φέρνει από την Ελβετία την καλύτερη γκαζομηχανή  και από την Γαλλία τα πιο σύγχρονα μηχανήματα σοκολατοποιΐας.
Συγχρόνως αναπτύσσει και τη βιομηχανία Ζαχαροπλαστικής. Κάθε χρόνο ταξιδεύει στην Γαλλία και την Ελβετία και φέρνει τεχνίτες, πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα. Σπουδάζει τον γιό του, Αλέξανδρο, χημικό μηχανικό, που μπαίνει και αυτός στη δουλειά το  1900.
Μετά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλη την  Ελλάδα και την Μ. Ασία. Το όνομα "Παυλίδης" έχει γίνει συνώνυμο με τη σοκολάτα.
Σήμερα η "Παυλίδης"πέρασε στην ιδιοκτησία της Ελβετικής JACOBS SUCHARD.
Μαζί με τις ΙΟΝ και τη "Λουμίδης" συγκεντρώνουν το 94% της συνολικής παραγωγής, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 59 % τα τελευταία 3 χρόνια.

Media

Βρείτε μας στο Facebook

Μεσογείων 70 & Μιχαλακοπούλου 205,
Αμπελόκηποι Αττική 11527
21 0775 8190

Newsletter

User Login