Από Ρόφημα... Γλύκισμα

Rate this item
(0 votes)

Τα πρώτα χρόνια ανακάλυψής της από τους Ευρωπαίους,  η σοκολάτα, ήταν ένα πολύ πλούσιο σε συστατικά ....... ρόφημα! Περιείχε σε μεγάλη αναλογία το συστατικό που ονομάζεται  βούτυρο του κακάο. Έτσι όταν κάποιος προσπαθούσε να φτιάξει ρόφημα σοκολάτας, το βούτυρο του κακάο έβγαινε στην επιφάνεια κάνοντας την όψη και την γεύση του ροφήματος όχι και τόσο ευχάριστη.

Προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα αυτό οι κατασκευαστές σοκολάτας δοκίμασαν κατά καιρούς διάφορους τρόπους, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα, όταν το 1828 ένας Ολλανδός χημικός τροφίμων, ο Κόνραντ Βαν Χάουτεν, ύστερα από χρόνια έρευνας, ανακάλυψε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αποχωρισμού σχεδόν του 50% του βουτύρου του κακάο από τους κόκκους του. Χρησιμοποίησε μια μηχανή υδραυλικής πιέσεως, με την οποία "πρεσάρισε" το μίγμα των τριμμένων κόκκων του κακάο. Με αυτό τον τρόπο παραγόταν ένα απόσταγμα βουτύρου του κακάο, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια πάστα κόκκων κακάο, η οποία μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε σκόνη.
Προσπαθώντας  να βελτιώσει αυτή την πρώτη του τεχνική ο Βαν Χάουτεν πρόσθεσε στην σκόνη του κακάο αλκαλικά άλατα, ώστε να υποβοηθηθεί η διαλυτότητα του κακάο στο νερό. Αυτή η τεχνική είχε σαν αποτέλεσμα  να σκουραίνει το χρώμα της σοκολάτας και να ελαφραίνει τη γεύση της.
Η απίστευτη επιμονή του Βαν Χάουτεν έφερε επανάσταση  στον τρόπο επεξεργασίας και παραγωγής σοκολάτας.
Η τεχνική που χρησιμοποίησε  διαδόθηκε ευρύτατα κάνοντας τον Βαν Χάουτεν πρωτοπόρο και την ομώνυμη φίρμα των προϊόντων του γνωστή παγκοσμίως.
Μετά την λύση του προβλήματος που περιγράψαμε όλοι αναρωτιόνταν τι άλλο μπορούν να κάνουν ακόμα με την σκόνη του κακάο και με το πολύτιμο συστατικό το βούτυρο του κακάο. Έτσι το επόμενο βήμα ήταν να παρασκευαστεί ένα μίγμα από λιωμένο βούτυρο του κακάο και ζάχαρη. Το αποτέλεσμα ήταν μια μάζα απαλή και εύπλαστη στην οποία μπορούσε να προστεθεί ζάχαρη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα διαλυτότητας, αφού το βούτυρο του κακάο βοηθούσε την ζάχαρη να διαλυθεί. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε η φαγώσιμη σοκολάτα και η πλάκα της σοκολάτας.
Από εκεί και μετά διάφοροι κατασκευαστές σοκολάτας βελτίωσαν την βασική συνταγή προσθέτοντας γάλα, ξηρούς καρπούς, κομμάτια φρούτου κλπ., παράγοντας μια απίστευτη ποικιλία προϊόντων με βάση την σοκολάτα και το ταλέντο του Ζαχαροπλάστη - Σοκολατοποιού.

Βρείτε μας στο Facebook

Μεσογείων 70 & Μιχαλακοπούλου 205,
Αμπελόκηποι Αττική 11527
21 0775 8190

Newsletter

User Login