Η Σοκολάτα Σαν Φάρμακο, Πηγή Ενέργειας Για το Σώμα Και το Πνεύμα

Rate this item
(1 Vote)

Η σοκολάτα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε  για θεραπευτικούς  σκοπούς από τον 4ο αιώνα μ.Χ. όταν οι Μάγια καλλιέργησαν συστηματικά  για πρώτη φορά το κακαόδενδρο.
Οι Ινδιάνοι γιατροί συνέστησαν τη σοκολάτα για δύο λόγους: σαν διεγερτικό και σαν καταπραϋντικό! Οι πολεμιστές την χρησιμοποιούσαν σαν "υποσταθμό" ενέργειας,  ενώ το βούτυρο του κακάο το χρησιμοποιούσαν σαν αλοιφή για τις πληγές. Αργότερα οι Αζτέκοι την χρησιμοποιούσαν  σαν φάρμακο κατά της διάρροιας.
Οι Ισπανοί κατακτητές του Νέου Κόσμου, είχαν αντιληφθεί έγκαιρα τις θεραπευτικές ιδιότητες του κακάο. Μάλιστα ένας από αυτούς αναφέρει σε γράμμα του "με τους σπόρους του κακάο φτιάχνουμε ένα πηκτό μίγμα το οποίο είναι καλό για το στομάχι και για την διάρροια ".
Οι Γάλλοι γιατροί την αποδέχτηκαν το 1661. Ο περίφημος γαστρονόμος  Σαβαρέν, στο βιβλίο του η "Φυσιολογία της γεύσης" αναφέρει: "Η σοκολάτα, όταν παρασκευάζεται προσεκτικά, είναι μια πλήρης τροφή και μάλιστα συνιστάται σε ανθρώπους οι οποίοι παράγουν πνευματικό έργο, όπως οι ιεροκήρυκες, οι δικηγόροι και πάνω απ' όλους οι ταξιδιώτες". Συμφωνεί επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το στομάχι και ιδίως για τις παθήσεις του πυλωρού.
Αρκετοί από τους σύγχρονους φυσιοδίφες ισχυρίζονται ότι θεραπεύει ακόμα και τη φυματίωση. Επίσης ένας Γάλλος γιατρός, παρατηρώντας την ευεργετική επίδραση που είχε η σοκολάτα στην τόνωση του ηθικού και της διάθεσης εν  γένει του ανθρώπου, την συνιστούσε σε περιπτώσεις ερωτικής απογοήτευσης! Έγραφε συγκεκριμένα: "Αυτοί που είναι ερωτευμένοι και είναι άτυχοι πάσχοντας από την πιο αχάριστη αρρώστια, θα ανακαλύψουν στην σοκολάτα την πιο γλυκιά παρηγοριά!"
Ένας Άγγλος συγγραφέας την περιέγραψε ως "ασύγκριτα οικογενειακό ρόφημα, κατάλληλο για πρωινό ή γεύμα... ", ενώ ο γαστρονόμος  Σαβαρέν γράφει για τις χωνευτικές ιδιότητες της σοκολάτας: "Όταν έχετε φάει ένα χορταστικό γεύμα, ένα καλό φλιτζάνι σοκολάτας στο τέλος του γεύματος θα  σας βοηθήσει να χωνέψετε πλήρως μετά από τρεις ώρες το αργότερο!"
Το 1800, τσαρλατάνοι γιατροί, άρχισαν να πλουτίζουν χρίζοντας διάφορους τύπους εμπορικής σοκολάτας ως κατάλληλες για ιατρική χρήση.

Με το τέλος του 19ου αιώνα, η αυθεντικότητα  του προϊόντος σοκολάτα για κάθε χρήση εξασφαλιζόταν με έγκριση από νοσοκομεία ή σανατόρια, από το ναυτικό, τον στρατό και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες!
Όπως προαναφέραμε οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας γρήγορα έγιναν αντιληπτές και μάλιστα προκάλεσαν μια σειρά από θεωρίες και συζητήσεις για το τι και ποια είναι τα ευεργετικά στοιχεία που περιέχει.
Τώρα πια ξέρουμε, ότι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες  που περιέχονται  στη σοκολάτα, παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό καύσιμη ύλη, αφού τα λιπαρά απορροφούνται αργά προσφέροντας στον άνθρωπο ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης. Ο σίδηρος που περιέχει βοηθά την μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο συμβάλλοντας έτσι σε μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια.
Βέβαια η διατροφική  αξία της σοκολάτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθαρότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή των στερεών του κακάο που περιέχονται σε αυτήν. Έτσι η "πραγματική" σοκολάτα περιέχει μια σειρά από πολύ σημαντικά  στοιχεία για την δομή του ανθρώπινου οργανισμού, όπως ασβέστιο, υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, ένζυμα. Επίσης περιέχει διάφορες φυτικές οργανικές ουσίες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτές οι ουσίες είναι ευεργετικές για διάφορα όργανα, όπως τα νεφρά, αφού έχουν διουρητικές ιδιότητες, για το νευρικό σύστημα, αφού δρουν όπως η καφεΐνη σαν διεγερτικό.
Ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν  κατά καιρούς πώς δήθεν η σοκολάτα βλάπτει την υγεία, δεν ευσταθούν και αναφέρονται  μόνο στην υπερβολική προσθήκη ζάχαρης ή λιπαρών, που φυσικά αλλοιώνουν την φύση του τόσο ευεργετικού αυτού προϊόντος, όταν βέβαια είναι γνήσιο!

Βρείτε μας στο Facebook

Μεσογείων 70 & Μιχαλακοπούλου 205,
Αμπελόκηποι Αττική 11527
21 0775 8190

Newsletter

User Login