Ιστορία Της Σοκολάτας

Η πιο δημοφιλής πρώτη ύλη και η συναρπαστική ιστορία της.

Μια πρώτη ύλη με συγκλονιστικό  παρελθόν και ακόμα πιο περιπετειώδες μέλλον. Μια σχέση πάθους για όσους κατά καιρούς την λάτρεψαν, και είναι αναρίθμητοι. Είθισται λοιπόν, κάθε κείμενο που καταπιάνεται  με την σοκολάτα να ξεχειλίζει από θαυμασμό και έντονα λατρευτική διάθεση.
Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, αφού διαμέσου των αιώνων η σοκολάτα ενέπνευσε μια σειρά από συγκλονιστικές  ιστορίες, από την κατάκτησή της μέχρι την διάδοση αλλά την σημερινή και μελλοντική της εξέλιξη. Καθώς επίσης δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμα και σήμερα οι μεγαλύτεροι "πόλεμοι" ανάμεσα στις επιχειρήσεις αφορά τα μερίδια στην αγορά σοκολάτας, σε ένα χρηματιστήριο που καθορίζει την παγκόσμια παραγωγή και διάθεση του πολύτιμου αυτού καρπού!
Υπήρξε νόμισμα για εμπορικές συναλλαγές, φανατική συνήθεια της αριστοκρατίας  του μεσαίωνα, ρόφημα για σκληρούς άντρες του 17ου αιώνα και αμαρτωλή αδυναμία των μοναχών που αρχικά σκανδάλισε  τον κλήρο, αλλά τελικά πήρε άφεση αμαρτιών και νομιμοποιήθηκε  πανηγυρικά!

Η βασικότερη πρώτη ύλη της σοκολάτας είναι η κακαόμαζα, η οποία προέρχεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου. Οι σπόροι του κακάο υφίστανται με την σειρά ζύμωση, ξήρανση και απεντόμωση , στην συνέχεια καθαρίζονται, καβουρδίζονται και τέλος αποφλοιώνονται για να αλεστούν και να δώσουν την κακαόμαζα.
Στην κακαόμαζα προστίθεται η ζάχαρη, το βούτυρο κακάο και τα υπόλοιπα συστατικά, αν υπάρχουν (ξηροί καρποί, γάλα).

Το 16ο αιώνα η σοκολάτα ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της στις χώρες της Ευρώπης, όταν οι αποικιοκράτες  άρχισαν να εκμεταλλεύονται τον πλούτο των ανακαλύψεων του Νέου Κόσμου.
Το ξεκίνημα έγινε από την Ισπανία, και αργότερα ακολουθώντας  εμπορικούς δρόμους έφτασε στις πιο βόρειες χώρες, μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, και πάλι πίσω, διαμέσου του Ατλαντικού στην Βόρειο Αμερική...

Ήταν πιθανότατα μέσω εμπόρων ή μοναστηριών,  ο τρόπος με τον οποίο η σοκολάτα βρήκε τον δρόμο της μέχρι την Ισπανία. Όταν τα πρώτα φορτία κόκκων κακάο έφτασαν από την Βέρα Κρουθ και επισημοποιήθηκαν οι διαδικασίες και οι τρόποι που διακινούνταν, η σοκολάτα έγινε αναπόσπαστο  κομμάτι του τρόπου ζωής των Ισπανών, και ιδιαίτερα της άρχουσας τάξης. "Σοκολατερίες'' (Chocolaterίas) ξεφύτρωναν παντού σε κάθε πόλη της Ισπανίας ενώ έγινε μόδα να επισκέπτονται αυτά τα μαγαζιά το απόγευμα, και να γεύονται ένα φλιτζάνι από το αρωματικό αφέψημα, το οποίο συνόδευαν με φρυγανισμένο  ψωμί το οποίο συνήθιζαν να βουτούν μέσα!

Η Ολλανδία έγινε μέρος των κτήσεων της Ισπανίας τον 14ο αιώνα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι Ολλανδοί ήρθαν πολύ γρήγορα σε επαφή με την σοκολάτα.
Μάλιστα οι πρώτοι που επίσημα έσπασαν το μονοπώλιο στης Ισπανίας και άρχισαν το εμπόριο κακάο-σοκολάτας  τον 17ο αιώνα.
Οι Ολλανδοί εισήγαγαν από το Νέο Κόσμο κόκκους κακάο και κατόπιν τους εξήγαν σε διάφορες χώρες.

Αντικρουόμενες  είναι οι πληροφορίες για το πως η σοκολάτα έφτασε στην Ιταλία. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στα μέσα του 16ου αιώνα όταν ο Δούκας Εμμανουέλε Φιλιμπέρτο, που ήταν εξόριστος στην Ισπανία, επέστρεψε στην Ιταλία έφερε μαζί του την συνήθεια κατανάλωσης σοκολάτας, όντας ο ίδιος λάτρης και οπαδός.

Οι Γάλλοι ενέδωσαν σχεδόν αμέσως στο μαγικό κάλεσμα της σοκολάτας. Ο ερχομός της σοκολάτας στην Γαλλία συνδέεται με αντικρουόμενες θεωρίες, η επικρατέστερη όμως λέει ότι ήρθε όταν ο Βασιλιάς Λουδοβίκος 13ος παντρεύτηκε την Άννα της Αυστρίας, την νεαρή κόρη του Φίλιππου 2ου της Ισπανίας. Η νεαρή βασίλισσα ήταν λάτρης της σοκολάτας και την διέδωσε και στους υπηκόους της. Έγινε δε τόσο αγαπητή η σοκολάτα, ώστε διάσημες προσωπικότητες της Γαλλίας όπως ο πρωθυπουργός Μαζαρέν, η Μαρία Αντουανέττα, ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από αυτήν.
Η Μαρία Αντουανέττα μάλιστα σύστησε ειδικό ιππικό τάγμα, των Σοκολατοποιών !

Μετά τα μέσα του 17ου αιώνα η σοκολάτα είχε κάνει την εμφάνισή της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλο που η Ελβετία αργότερα θα γινόταν ο κύριος πρωταγωνιστής στην επεξεργασία και παραγωγή σοκολάτας, το ρόφημα σοκολάτας έφτασε σχετικά αργά εκεί. Η άφιξή της έγινε στην Ζυρίχη το 1697, όταν ο Δήμαρχος της πόλης είχε προηγουμένως εκστασιαστεί από την δοκιμή σοκολάτας στις Βρυξέλλες.
Περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα η σοκολάτα ήταν πιο ευρέως διαδεδομένη,  ενώ διάφοροι Ιταλοί έμποροι την πουλούσαν σε πανηγύρια και αγορές.

Όπως και στην Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία καθυστέρησαν σχετικά στην γνωριμία τους με την σοκολάτα. Για χρόνια οι Γερμανοί θεωρούσαν την σοκολάτα φάρμακο και πωλούνταν μόνο από φαρμακοποιούς! Αλλά, περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα, η σοκολάτα έγινε αποδεκτή από την κοινωνική ελίτ, ενώ η αποδοχή της ήταν διαφορετική από πόλη σε πόλη.
Οι κάτοικοι του Βερολίνου για παράδειγμα την θεωρούσαν σαν ένα όχι και τόσο ευχάριστο τονωτικό, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Δρέσδης και της Λειψίας που ήταν ξετρελαμένοι και απολάμβαναν την σοκολάτα τους στο περίφημο "Feische Cafe " το πρώτο "καφενείο" Σοκολάτας.

Τον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί διακινούσαν τεράστιες ποσότητες κακάο με μανία λες και το είδος θα εξαφανιζόταν, οι Βρετανοί δεν είχαν ακόμα κατανοήσει πόσο πολύτιμο είδος ήταν το κακάο. Ακόμα και οι Βρετανοί πειρατές που λυμαίνονταν τους εμπορικούς δρόμους του Νέου Κόσμου, λέγεται ότι πολλές φορές έριξαν σάκους με κακάο στο πέλαγος!
Όταν τελικά η σοκολάτα έφτασε στην Βρετανία, συνέπεσε με άλλες πολύ σημαντικές αφίξεις. Αυτήν του τσαγιού από την Ασία και του καφέ από την Αφρική!

Page 1 of 2

Βρείτε μας στο Facebook

Μεσογείων 70 & Μιχαλακοπούλου 205,
Αμπελόκηποι Αττική 11527
21 0775 8190

Newsletter

User Login