Σοκολάτα: Επιθυμία ή Εθισμός;

Rate this item
(4 votes)

Το ερώτημα αν και κατά πόσο η σοκολάτα σαν ουσία, προκαλεί εθισμό έχει εγείρει κατά καιρούς ζωηρές συζητήσεις.
Μερικοί κοινωνιολόγοι ιστορικοί αναφέρουν περιπτώσεις εθισμού και εγκλήματα που αποσκοπούσαν στο να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σοκολάτα...
Το 1991, ο Γάλλος διαιτολόγος Μισέλ Μοντινιάτι, συμβουλεύει στο βιβλίο του με τίτλο "Δειπνείτε έξω και χάστε  κιλά". «Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να βάλετε φραγμούς στον εαυτό σας, γιατί η σοκολάτα είναι είδος που προκαλεί εθισμό. Για να ελέγξετε τον σοκολατοαλκοολισμό σας πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό».

Ενώ η Αμερικανίδα συγγραφέας Λίντα Χένλεϋ συνιστά σε ανθρώπους που η προσωπικότητά τους είναι επιρρεπής σε διαφόρων ειδών εθισμού, να χρησιμοποιούν την σοκολάτα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, δίνοντας μάλιστα μια σειρά από προτερήματα της σοκολάτας σε σύγκριση με άλλες ουσίες λέγοντας: 'Ή σοκολάτα δεν σας μετατρέπει σε ανόητο και αδέξιο, δεν σας καθιστά ανίκανο να χειριστείτε μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν χρειάζεται να κάνετε λαθρεμπόριο για να την αποκτήσετε και, το σημαντικότερο, η κατοχή και η πώληση της σοκολάτας είναι απολύτως νόμιμη!!"
Άλλες ιατρικές αυθεντίες πιστεύουν ότι οι ουσίες "θεοβρομίνη" και η "καφεΐνη", που περιέχονται στην σοκολάτα, ευθύνονται για τον εθισμό που ενδεχομένως προκαλεί η κατανάλωσή της. Αυτές οι ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων "ενδορφίνων", που έχουν επίδραση ίδια με αυτή των "αμφεταμινών". Όταν αυτές οι ουσίες διοχετεύονται στο αίμα του ανθρώπου, προκαλούν ευεξία, θετική ενέργεια και αισθήματα που κλιμακώνονται από ευφορία μέχρι ευτυχία, σαν αυτή που βιώνει ο αθλητής - δρομέας μετά την υπερπροσπάθεια, κατά τον τερματισμό.
Επίσης όταν είναι κάποιος ερωτευμένος τα επίπεδα των ουσιών στον εγκέφαλο αυξάνονται, γι' αυτό αισθάνεται αυτή την εγκεφαλική ικανοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρά όποιος γεύεται μια καλή σοκολάτα !!!
Ο γυναικείος πληθυσμός είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σοκολάτας, γεγονός που αρκετοί μελετητές ερευνούν για να καταλάβουν σε τι οφείλεται. Παρόλο που αρκετές γυναίκες απολαμβάνουν την σοκολάτα τους χωρίς ενοχές και σαν ευχάριστο τονωτικό, αρκετές μοιάζουν να κυριεύονται από μανία γι' αυτήν.
Όταν το 1995 η συγγραφέας Ντέμπορα Γουώτερχαουζ ερευνούσε για να γράψει το βιβλίο της με τίτλο: "Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται την σοκολάτα" ανακάλυψε τα εξής σημαντικά: από το 97% των γυναικείων επιθυμιών, το 68%  είναι για σοκολάτα, το 50% θα διάλεγε τη σοκολάτα από το σεξ και το 22% περισσότερο από τους άνδρες, οι γυναίκες θα διάλεγαν τη σοκολάτα σαν τονωτικό!
Η συγγραφέας Γουωτερχάουζ  υποστηρίζει ότι η επιθυμία για διάφορες τροφές συνήθως καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, στους οποίους  περιλαμβάνονται πολιτισμικές επιρροές, συναισθηματικές εμμονές, συνήθειες  και γεύσεις, βιολογικοί, χημικοί και ψυχολογικοί λόγοι. Στην περίπτωση της σοκολάτας η Γουώτερχαουζ προσθέτει στις ήδη γνωστές ουσίες που περιέχονται σ' αυτήν, την ουσία "σεροτονίνη", η οποία έχει κατευναστικές  ιδιότητες.
Παρόλο που στατιστικά οι γυναίκες είναι ο μεγαλύτεροι καταναλωτές σοκολάτας έναντι των ανδρών, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για τους     ανθρώπους όλων των φύλλων και των ηλικιών, η σοκολάτα αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό!
Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε εμείς είναι η δύναμη "αποπλάνησης", που ασκεί επάνω μας η σοκολάτα είναι τόσο ισχυρή και τώρα όπως ήταν στην εποχή των Μάγια που την ανακάλυψαν τον 4ο αιώνα!

Βρείτε μας στο Facebook

Μεσογείων 70 & Μιχαλακοπούλου 205,
Αμπελόκηποι Αττική 11527
21 0775 8190

Newsletter

User Login